КАК ДА НАМАЛИТЕ НОЩНОТО ЗАСЛЕПЯВАНЕ

КАК ДА НАМАЛИТЕ НОЩНОТО ЗАСЛЕПЯВАНЕ

КАК ДА НАМАЛИТЕ НОЩНОТО ЗАСЛЕПЯВАНЕ

Нашите експерти в МОБИЛ ви дават съвети за нощното заслепяване и как да го намалите:

Ден като всеки друг и вие се прибирате с колата от работа, а край вас профучават другите коли. Светлините на фаровете проблясват само за секунда, но ви оставят слепи за плашещо дълго време. Ако вече сте го преживявали, то трябва да знаете че се нарича нощна слепота, нещо което може да преобърне живота ви драстично и неблагоприятно.
Това състояние е причинено от ярък сноп светлина попаднал в очите ви в момент, когато те са се настроили на слаба осветеност. Очите се опитват да се приспособят към светлината, но не достатъчно бързо. Резултатът? Вие сте напълно сляп в тези секунди на тъмнина. Въпреки, че това е временно състояние, то може да бъде фатално ако вие шофирате. Заедно с плашещата част от тази информация, има добри новини за излизане от ситуацията. Има начини и средства за намаляване на последиците от такава ситуация и експертите на МОБИЛ са единствените, които ви ги предоставят:

ТЪНКИ СТРАНИЧНИ РАМКИ НА ОЧИЛАТА

Ако на водачът му се налага да носи очила, за да шофира, рамките трябва да бъдат тънки в страничната си част, тъй като дебелите рамки пречат на периферното зрение и буквално го запушват.

КАРАЙТЕ В ГРАНИЦИТЕ НА ВАШИТЕ ФАРОВЕ

Винаги шофирайте в рамките на осветеността от вашите собствени фарове и не превишавайте тази зона. През нощта фаровете ограничават видимостта до 60-90м напред. Дори най-обикновена кола, движеща се с 60км/ч ще достигне зоната от 90м само за 4 секунди! Ето защо ниската скорост ще ви даде повече време за реакция!

ДВИЖЕНИЕ В ДЯСНА ЛЕНТА

Препоръчително е да карате в дясната лента, защото светлината на фаровете на движещите се в насрещното движение няма да ви заслепи. Карането на автомобила в скоростната лента (лява лента) ви поставя директно на пътя на светлината от насрещното движение.

ЧИСТ ПРЕДЕН ПРОЗОРЕЦ

Почистването на предния прозорец е небходимо да става не само от външната страна. Понякога полепналия прах и отпечатъци от пръсти също могат да разпръснат светлината и по този начин да намалят видимостта.

НИВО НА СВЕТЛИНИТЕ

Бутонът за понижаване или повишаване нивото на фаровете има в почти всяка кола. В някои автомобили също може да се намали светлината на арматурното табло, което е много полезно, тъй като през нощта силната светлина отклонява вниманието на водача.

ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ИЗИСКВАТ ПОВЕЧЕ СВЕТЛИНА

В допълнение към предходните проблеми е необходимо да се отбележи, че по-възрастните хора се нуждаят от повече светлина, тъй като лещите на очите им пожълтяват. Повечето от нас го забелязваме около 40-та си годишнина. Когато достигнем 65 годишна възраст се нуждаем от 2,5 пъти повече светлина, отколкото когато сме били на 20 години. Поради тази причина е препоръчително ако се налага да шофират да карат по-бавно. Лошият режим на хранене и алкохолът могат да причинят пожълтяване на лещата преди тази въраст.

НАМАЛЯВАНЕ НА БЛЯСЪКА В ОГЛЕДАЛОТО ЗА ОБРАТНО ВИЖДАНЕ

Дори фарове, чиито сноп светлина попада в огледалото ни за обратно виждане може да прични временна слепота. Преди да започнете да шофирате настройте огледалото на нощен режим, за да не ви заслепяват автомобилите зад вас. Повечето нови автомобили притежават тази функция.
Както е видно от снимките по-долу не винаги фаровете на колите зад вас биха ви заслепили, но със сигурност ще причинят заслепяване на онези от вас които страдат от т.нар „кокоша слепота“ – намалена видимост в тъмнина.

НЕ СЕ ВЗИРАЙТЕ В БЛЯСЪКА

Когато се случи проблясък да ви заслепи, завъртете главата си в ляво или в дясно, това ще разсее усещането Също така не гледайте към източника на светлина и се фокусирайте върху други обекти на пътя. Можете да погледнете в страни към края на пътя, за да запазите ориентация.

РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ

Ако страдате от намалено зрение или кокоша слепота, то подходящо е да засилите приема на зеленолистни храни, като спанак и зеле, които са с повишени нива на лутеин и зеаксантин. Две вещества от съществено значение за здрави очи. За да облекчите проблемите с очите се опитвайте да избягвате тютюнопушенето. Консумацията на чаша червено вино дневно влияе положително. Твърде много хидрогенирани масла и прекомерния прием на рафинирани въглехидрати и захар също са непрепоръчителни. Дефицитът на витамин А може да бъде лесно отстранен като включите рибено масло, черен дроб, мляко и млечни продукти в храненето си.

ИЗБЯГВАЙТЕ НОЩНОТО КАРАНЕ, ПОЛЗВАЙТЕ ТАКСИ

Ако страдате от намалено нощно виждане избягвайте да шофирате през нощта и го оставете за сутринта. Използвайте таксиметрови услуги или помолете някой да ви откара.