Автопарк: 7 лесни стратегии за намаляване разхода на гориво

Автопарк: 7 лесни стратегии за намаляване разхода на гориво

Автопарк: 7 лесни стратегии за намаляване разхода на гориво

Тъй като намаляването на разходите за гориво е най-важна грижа за флийт мениджърите, сме се погрижили с помощта на нашите технически специалисти да изведем полезни съвети по темата.

В действителност  след амортизацията, разходите за гориво са един от най-големите разходи за всеки автопарк.

„Това възлиза на около една трета от оперативните разходи на автопарка и това го прави основен фактор „, каза Рон Катс, старши вицепрезидент на North American Sales в Chevin Fleet Solutions.Резултат с изображение за reduce fuel spend

Има много компоненти в експлоатацията на автопарка, които в крайна сметка могат да окажат влияние върху средствата за горивото. Дали това е положително или отрицателно въздействие зависи от това как се експлоатира автопарка. В крайна сметка намаляването на разходите за гориво ще подобри финансовия резултат на флийта, което изпълнителните директори със сигурност ще оценят.

 

 

Основни фактори, които флийтът трябва да отчете:

  1. Периодична техническа поддръжка.
  2. Налягане на гумите на целия автопарк
  3. Използване на карта за гориво.
  4. Тегло на превозното средство.
  5. Проследяване на маршрута.
  6. Поведение на водача.
  7. Работата на празен ход.

 

Ние, в МОБИЛ съставихме списък с 7-те най-важни компонента за намаляване на разходите за гориво.

1.  Превантивна техническа поддръжка на автопарка

Най-важният аспект, с който е добре да започнете, когато искате да намалите разхода на гориво, е превантивната поддръжка на вашия автопарк. Флотът следва да провежда на редовни интервали от време технически прегледи. Тази операция може да направи чудеса в намаляването на разходите за гориво.

„Уверете се, че вашите автомобили са в добро техническо състояние, чрез редовна превантивна поддръжка. Това ще помогне в намаляване разхода на гориво“, Технически мениджър в МОБИЛ. „Правилно поддържаното превозно средство може да подобри икономията на гориво на автомобила с до 40%.“

Един от най-големите компоненти в разходите на автопарк, е смяната на моторното масло. От съществено значение е  да се използва правилното моторно масло за превозни средства.

Уверете се, че използвате препоръчаната от производителя моторно масло. Според статистическите данни на производителите, можете да подобрите икономията на гориво с до 2%, само като използвате правилното масло . Освен това моторното масло, обозначено като“ енергоспестяващо „, съдържа добавки, намаляващи триенето, които също спомагат за подобряване на икономията на гориво.

Нашият Технически Мениджър сподели още „По-ниският вискозитет на петрола изисква по-малко енергия да се движи през двигателната система на автомобила, което води до подобрена икономия на гориво“.

2. Разгледайте гумите си

Друг ключов елемент е поддръжка на гумите и колелата. Поддържането на правилното натоварване на гумите е една от основните стъпки, които флийтът може да предприеме, за да се намали разхода на гориво. С помощта на инструменти за проследяване на налягането, отговорниците по автопарк могат да се уверят, че техните автомобили са поставени на най-доброто натоварване за шофиране и спестяване на разходи. Редовното наблюдение на гумите играе огромен фактор за окончателното намаляване на разходите за гориво.

3. Управление използването на карти за гориво.

Известно е, че ако няма качествен контрол на управлението на горивото, Резултат с изображение за карти за горивоняма как да очакваме добър резултат. Добавяне дори на най-евтиния контрол на картовите системи, ще окаже незабавен ефект.

Мениджърите на автопарк трябва да търсят начини за покупка на гориво, с данни в реално време и да обърнат по-специално внимание на доставчиците, които осигуряват подробности за всяка сделка с гориво: включително ПИН, километраж и регистрационен номер на автомобила / шофьора.

Идентифицирайте кой вид гориво се зарежда и на какъв автомобил. Помислете за модерна технология като ключове за близост или технология за радиочестотна идентификация в автомобилите, за да автоматизирате транзакцията и да предотвратите зареждането с гориво на превозни средства, които нямат инсталирана тази технология .

Друг прост фактор, който трябва да разгледате, е степента на гориво, което поставяте в автомобилите си. Това също играе важна роля за ефективното намаляване на разходите за гориво.

4. Оценете теглото на автомобила

Теглото, добавено към превозното средство, ще повлияе на икономията на гориво в дълги разстояния, тъй като постоянното претоварване на автомобила ще намали неговата mpg. Техническият Мениджър на МОБИЛ споделя, че „преоразмеряването“ на автомобила ще намали ефективността на горивото.

„Проверявайте периодично, за да сте сигурни, че превозното средство не носи никаква добавена, ненужна тежест. Това е просто въпрос на физиката: колкото по-тежко е превозното средство, толкова повече енергия се нуждае, за да се движи. Поддържайте автопарка си и бюджетът ви за гориво ще ви благодари „, каза той.

5. Проследяване на маршрута

Информацията за маршрутите, е друг ключов елемент за наблюдение на изразходването на гориво. Това стана по-лесно през годините с непрекъснатото развитие на телематиката и софтуера, които по-добре могат да помогнат на Мениджърите автопарк да проследяват своите превозни средства.Резултат с изображение за проследяване на маршрут

„Ако имате добро GPS устройство заедно с добър софтуер за картографиране и маршрутизация, ще спестите от използването на гориво“, споделят още от МОБИЛ. Софтуерът за оптимизиране на маршрута може да увеличи максимално ефективните маршрути, които могат да помогнат за намаляване на ненужните изминати километри.

6. Поведение на водача

Не само маршрутите, които шофьорите приемат могат да повлияят на изразходването на гориво, обаче. Начинът, по който те шофират, също е решаващ фактор.

Според американското министерство на енергетиката, агресивното шофиране може да намали горивната ефективност на магистралите с 33% и ефективността на града с 5%.

Скоростта, бързото ускорение и рязката спирачка могат да намалят разхода с около 15% – 30% на скоростна магистралата и до 40% при спиране на движение. Ако просто спазвате обозначените ограничения на скоростта и шофирате по безопасен начин, това може да помогне на вашата организация да използва по-малко гориво и да намали разходите си.

7. Работа на празен ход

С помощта на телематичните данни автопарка може да се ограничи един от най-излишните показатели за повишаване на разхода за гориво на автопарка: работа на празен ход.

„Всеки престой над 30 секунди на празен ход изполРезултат с изображение за задръстванезва повече гориво, отколкото изключване и рестартиране на автомобила“, каза Техническия Мениджър на МОБИЛ.

Използвайки гореспоменатите телематични данни, лошото поведение, като например празен ход, е по-лесно да се идентифицира и да се отстрани.

 

 

 

Ако се нуждаете от професионален съвет или не знаете къде са пропуските ви в управлението на автопарка, свържете се с нас за безплатна консултация:

Форма за запитване

Електронна поща

Ако тази статия ви е харесала вижте още:

Най-силният фактор за бизнеса на автопарковете са разходите за гориво

Защо белият цвят при автомобилите е толкова популярен?

6 главни причини защо е важно да брандираме автопарка

ПЕРФЕКТНАТА ДИСТАНЦИЯ