10 правила за дълъг живот на автомобила

10 правила за дълъг живот на автомобила

10 правила за дълъг живот на автомобила

Средната възраст на автомобилите в Германия, които стигат до пунктовете за рециклиране, е 12 години. Но автомобилът може да издържи и много по-дълго – ако го поддържате оптимално. Много водачи следят нивото на маслото, но само това не е достатъчно. В статията сме систематизирали 10 най-важни съвета как значително да удължите живота на автомобила си.

Свързано изображение

 

 

  1. Смяна на маслото

Резултат с изображение за cars maintenance

Моторното масло смазва, отмива металните частици от износването на двигателя, както и остатъците от горенето. Указаните от производителя интервали за смяна трябва да се спазват. Същото важи и за данните за подходящото масло и неговия вискозитет.

 

 

2. Спазване на схемата за поддръжка

Резултат с изображение за cars maintenance

Доверявайте се само на квалифицирани специалисти, които ще подходят професионално и с отговорност към Вашия актив. Само когато сервизът отметне всяка проверка, няма да пропусне някаква повреда. Оглежда се всяко ъгълче на автомобила, евентуалните проблеми се забелязват своевременно.

Важно: следете за редовната смяна на ангренажния ремък.

 

3. Старателно затопляне на двигателя

Загряването на различните компоненти на двигателя след студен старт става неравномерно. Маслото също се нуждае от известно време, за да достигне до всички зони, нуждаещи се от смазване. Затова: първите 10 километра не форсирайте двигателя, загрейте го внимателно с не повече от 2500 об/мин.

4. Охлаждане на двигателя след натоварванияРезултат с изображение за cars maintenance

След шофиране с пълна газ и при високо натоварване двигателят трябва да се охлади една до две минути чрез работа на празен ход – това важи с особена сила за турбодвигателите. В противен случай маслото в лагерите на турбокомпресора може да се спече и да запуши маслените канали. Така се създава опасност от скъпа повреда на турбокомпресора.

 

5. Избягвайте ненужните студени стартове

Резултат с изображение за cars winter

Двигателят се износва най-много в първите километри след студен старт. Горивото разрежда маслото, високото триене и огромните разлики в температурите натоварват материалите в двигателя. Избягвайте късите отсечки и ненужните студени стартове на двигателя.

 

6. Избягвайте високите обороти

Водачите, шофиращи на дълги разстояния, знаят: високите обороти означават бързо износване на двигателя. Дори и ако внимателно подгрявате двигателя и сменяте маслото често – пълното натоварване винаги е свързано с повишено износване.Резултат с изображение за cars high oborots

 

7. Достатъчно проветрение

Свързано изображение

Важна подробност при обявите за автомобили: гаражен автомобил.

При автомобили, на които се налага престой е важно да са съхранявани под навес. Навесът осигурява оптимална вентилация, автомобилът изсъхва по-бързо – дори и в кухините. Отделните гаражи често не се проветряват достатъчно добре – и колите ръждясват по-бързо.

 

 

8. Старателно измиване

Резултат с изображение за cars washing

Тук не става дума само за редовното измиване на автомобила. Трябва внимателно да се почистват и ръбовете на вратите и капаците, както и калниците и дъното на колата. Защото там най-често се образуват огнищата на корозия.

 

9. Консервиране на кухините на каросерията

За допълнителна консервация на кухините на каросерията трябва да се замислят не само собствениците на олдтаймери. Ако искате да шофирате колата си максимално дълго, трябва да обработите кухините и дъното със специални препарати срещу корозия.

 

10. Щадете окачването и гумите

Който се качва с висока скорост по бордюри или не намалява преди дупките по пътя, разбива окачването на автомобила си с ускорени темпове. Гумите също страдат, при тях се получават вътрешни разкъсвания на каркаса, които са много опасни, защото не се виждат отвън.

 

Ако срещате затруднения, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация:

office@mobilbg.eu

Ако искате да получавате още полезни съвети от света на автомобилния бизнес или флийт мениджмънт:

Резултат с изображение за newsletter

Autors: AUTO BUILD

Source: www.auto-build.bg