Как да поддържаме автомобила си през зимата

Как да поддържаме автомобила си през зимата

Как да поддържаме автомобила си през зимата

По време на зимния период е много важно как поддържате автомобилите си, за да може да ви служат вярно. Съветът ни е да направите няколко проверки преди да тръгнете на път. Те ще са ви от голяма полза и ще запазят колата ви в добро състояние до идването на пролетта. Ако фирмата ви разполага с повече автомобили, възложете задачите по зимната поддръжка на някой, който да следи и рапортува за нередности. За целта сме ви подготвили списък на най-важните детайли, на които да обърнете внимание:

Антифризът

Един от ключовите елементи в зимната поддръжка на автомобила е антифризът! Винаги проверявайте нивото на антифриз преди да тръгнете на път през зимата. Колкото и да е безопасен пътят, по който поемате, отрицателните температури могат да ви причинят много главоболия. Освен проблеми с механичните части на колата ви, може да се стигне дори до повреда на двигателя. Напълването на радиатора на колата ви с антифриз е едно от задължителните и изключително важни неща през този сезон от годината. Също така е важно да подберете антифриза според препоръките на производителя и никога да не препълвате радиатора над маркировката за максимално ниво на течността.

Климатикът

Климатикът трябва да бъде проверяван и използван целогодишно, за да се намира в добро работно състояние. Така няма да оставите тръбите му да корозират, фреонът му да свърши и когато го пуснете, в колата да замирише на застояло. Някои от новите модели коли вече дори сами пускат климатика, когато температурата навън е отрицателна. Препъръчително за зимните условия е, преди да потеглите, да оставите климатикът да поработи в колата (понякога дори до половин час – зависи от условията навън), за да се стопли и размрази автомобилът, както и климатикът да заработи пълноценно.

Акумулаторът

Без акумулатор вашият автомобил просто няма да работи. Задължително го проверете преди зимата, за да не ви постави в трудно положение някъде на пътя. Животът на един акумулатор е около 5 години. Имайте предвид, че рязката смяна в температурата влияе лошо на акумулатора, като го изтощава по-бързо. Ако вашият акумулатор е стар и при запалване на автомобила се отчели порблем, помислете да го смените преди началото на зимата. Винаги е добре автомобилът ви да пали безотказно при отрицателните температури навън. Добър съвет е да оставяте двигателят да поработи малко, преди и след пътуването ви, на загасени светлини и без включени електроники. Това дава на алтернаторът шанс да зареди акумулатора ви поне малко и би предотвратило проблеми на пътя в студените дни.

Спирачките

Винаги преди път проверявайте за проблеми със спирачките на автомобила. Много важно е да обърнете внимание дали се е появила ръжда, скърцания или изтърквания на дисковете на точно определени места.В случай, че се съмнявате за нещо такова, посетете автосервиз за диганостика и отстраняване на проблема. Износените и неработещи спирачки, в комбинация със студеното време и заледените пътища, са наистина голям проблем и причина за висок процент от пътно транспортните произшествия.

Зимните гуми

Много хора използват всесезонни гуми, заради удобството да не ги сменят и по-ниската цена. Имайте предвид обаче, че специализираните зимни гуми си остават най-доброто решение за заледените и заснежени улици. По-мекият материал, по-изразеният грайфер и формата на каналите им дават много по-добра стабилност и сцепление на пътя, отколкото всякакви други варианти. Грайферът трябва да е поне 2-3 милиметра, за да е сигурно, че гумата наистина е надеждна за зимата. Може да си купите употребявани зимни гуми, ако не можете да си позволите нови, но с едно наум – при тях, след износването им до определена степен, средната височина на грайфера спада до 1.6 мм, което е предпоставка за лошо сцепление с настилката. Важно е да поддържате и проверявате налягането в гумите си редовно.

Светлините

Не забравяйте, че заради неработещи светлини, органите на реда могат да ви санкционират, тъй като представлявате опасност за участниците в движението. Ето защо проверявайте регулярно своя автомобил или възлагайте на външни изпълнители да проведат обстоен оглед на автопарка ви! В случай, че желаете да извършите огледа сами: прегледайте всички светлини на автомобила – фарове, габарити, стопове и мигачи. Същото е добре да направите и със светлините за заден ход, както и с тези за мъгла. Убедете се, че всичко работи нормално и без проблеми. Добре е през зимата редовно да почиствате и при възможност – да подсушавате външната повърхност на фаровете и стоповете си преди отпътуване. Това повишава видимостта им. Може и да отидете до близкия сервиз, за да настроят нивото на осветеност и ъгъла на светене спрямо пътя на вашите фарове.

Маслото

Редовната проверка на маслото е задължителна, особено преди зимата. Намаленото ниво на масло в двигателя може да ви причини големи проблеми, повреда на части или най-лошото – блокирал двигател. При пълен блокаж на двигателя почти винаги той не може да бъде поправен, което означава, че ще ви трябва нов автомобил. Имайте предвид, че при подобен проблем в зимни условия (когато двигателят не работи), не можете дори да се стоплите, докато чакате помощ.

Преден и странични прозорци

Винаги е добре, освен четка с мек косъм за почистване на стъклата отвън, да притежавате и гъба за почистане и подсушаване на влагата и изпотяването им отвътре, както и бутилка с течност против замръзване. Това е специална течност, която се продава в повечето бензиностанции. В никакъв случай не използвайте антифриз! Той силно поврежда боята и предизвиква разяждане на тънките метални части. Проверете също така работоспособността на чистачките както на предното, така и на задното си стъкло, и ако се налага, сменете перата им. Важно е и нагревателят на задното стъкло също да е изправен, в противен случай не можете да използвате огледалото за задно виждане, което е доста опасно!

Горивото

Винаги проверявайте нивото на гориво в автомобила, а в дните с най-ниски температури – и неговото състояние. В тези дни или месеци от годината препоръчваме колата да престоява в гараж и да не е изложена пряко на студа навън. Така ще си пестите главоболия като замръзнали ключалки или замръзнало гориво. Замръзнало не е точната дума, но имайте предвид, че при ниските температури през зимата някои по-некачествени и разредени горива (обикновено дизелът) се сгъстяват доста и запалването е трудно. Това е редовен проблем при по-старите автомобили, които не са снабдени с подгряващи свещи. Изправността на свещите също е от голяма важност – проверявайте ги и не тръгвайте на път с незиправни свещи или неработещи цилиндри. При тежките зимни условия това може да ви причини доста повече проблеми, отколкото през лятото.

Не забравяйте: зле поддържания автомобил / автопарк може да причини сериозни проблеми, големи щети и най-вече представлява опасност за пътниците! Ние сме на разположение и сме готови да направим обстоен оглед, както на фирмен автопарк, така и на частни автомобили. Нашите огледи завършват със смислени и обосновани констатации, както и съвети за необходимите действия, които следва да предприемете. В състояние сме да поемем изцяло грижата за вашия автомобил/автопарк.

А отличниците при нас винаги си тръгват с подарък!

Пишете ни: office@mobilbg.eu

Или ако желаете използвайте формата ни за запитвания

Телефон за директна връзка: 0899 831 335

 

Резултат с изображение за newsletter button transparent

 

 

 

Източник: активни потребители